Темата за затварянето на ТЕЦ-овете коментираха икономистите Калоян Стайков  и

...
Темата за затварянето на ТЕЦ-овете коментираха икономистите Калоян Стайков  и
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Затварянето на 40% от въглищните централи застрашава националната сигурност

Темата за затварянето на ТЕЦ-овете разясниха икономистите Калоян Стайков  и Кузман Илиев в студиото на " Твоят ден " по.

Илиев сподели: „ Ако се съгласим да затвори; ТЕЦ-овете ще вземем пари по Плана за възобновяване и резистентност, само че това значи, че няма да имаме ток и ще би трябвало да го внасяме от прилежащите страни – Гърция, Турция, Румъния. От позиция на енергийната сигурност този вид е рисков. Другият вид е да имаме въглища, да създадем предоговаряне и да отложим с 20 години затварянето на ТЕЦ-овете. Така няма да вземем тези пари от Европа, само че ще може да запазим енергийният потенциал. "

Стайков сподели, че затварянето на ТЕЦ-овете ще се случи. В кратковременен проект обаче имаме потребност от тези централи, тъй като има енергиен недостиг в Европа, а той няма да продължи 10 – 20 години. Тези централи по този начин или другояче малко по малко бяха почнали да излизат от пазара, тъй като имаше по-конкурентна сила, добави той.

Кузман Илиев разясни, че би трябвало да се отстрани търговията с въглеродни излъчвания, защото това е непазарно. „ Това удря нашите ТЕЦ-ове и по тази линия те губят конкурентоспособност “, уточни той. Илиев добави, че даже Германия отваря въглищните си централи. Той счита, че е неточност, че Германия е затворила нуклеарните си централи, тъй като по този начин са станали подвластни от Русия и като детайл от зелената договорка са внасяли газ. За България е въпрос на енергийна сигурност въглищните мощности, счита иконмистът.

Стайков сподели, че в кратковременен проект България има проблем. „ Ангажиментите, които сме поели по Плана за възобновяване и резистентност до края на 2025 година към този момент не са рационални. " Те бяха рационални когато цените на електрическата енергия бяха ниски, а въглищните централи работеха на загуба и затваряха производствата си “, уточни той. По думите му Германия, Холандия, Италия също разчитат на въглищни централи. При новата обстановка даже тези страни възобновиха производството на електрическа енергия от въглища, разясни Стайков.

„ Зеленият преход би трябвало да е с човешко лице и да е реален “, сподели Илиев. България се отхвърля от сигурен запас, с цел да заместим с гига-батерии, за които даже Съединени американски щати и Германия не могат да повярват, че го споделяме. Това е нереалистично “, сподели Кузман Илиев.

Той сподели, че задължението за 40-те % е неточност на Асен Василев, с което се заплашва националната и енергийна сигурност на България. „ Той вижда, че е сбъркал и в този момент се предлага предоговаряне “, разясни Илиев. Стайков сподели, че не би трябвало да бъдат нарушавани икономическите салда.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР